LAATSTE DAG FOTOTENTOONSTELLING BREDA
Het thema van de grote foto-tentoonstelling in Breda en tevens de titel ervan luidde: To Infinity an Beyond. Voor grote gebeurtenissen wordt tegenwoordig Engels gebruikt.
Wat is de impact van de voortrazende wetenschap, staat er in de thema-omschrijving. Brengt die wetenschap louter vooruitgang of openen we een doos van Pandorra vol nare verrassingen? Dat werd opgehangen aan 6 “domeinen”, ook al in het Engels: Biology, God, Cosmos, Intelligence, Society en Image.
De tentoonstelling was enorm groot, zowel in de open lucht als in o.a. Breda Botanique, dat is het voormalige Breda’s Museum, het Stedelijk Museum en de Koepel (voormalige gevangenis). De genoemde locaties hebben we alledrie bezocht, maar ondanks dat we twee keer zijn geweest hebben we toch nog veel gemist.
Enfin, mooie dingen gezien maar eerlijk gezegd was de impact op mij niet dat ik ging nadenken over de toekomst of het verleden in relatie met de nieuwe verworvenheden. Ik keek alleen maar of ik de foto’s mooi vond of niet. Als ze mooi waren hadden ze impact op mij, ook natuurlijk gerelateerd aan wat ze toonden, en als ze lelijk waren nam ik ze ter kennisgeving aan en daarbij bleek het altijd te gaan over dingen die ik toch al ongeveer wist. Zo wist ik b.v. dat Monsanto een ongehoord verfoeilijk bedrijf is. De meeste foto’s die me dat wilden tonen vond ik gewoon niet mooi, op die ene na met de broer van een man die overleed aan een overdosis PGB, vanwege lozingen etc. van Monsanto, die aan zijn graf stond.
Heel veel foto’s konden moeiteloos onder een ander thema gerangschikt worden dan waarvoor hier gekozen was, kortom: ik vond het erg leuk om te zien maar niet “leerzaam”.
Groet
rené
Mannen die met wilde dieren aan een band stropers in bossen tot de orde roepen, gefotografeerd in felkleurige pakken:
Een Iraanse fotografe, traditie en de nieuwe tijd:
Die kikkers op de foto worden in Zuid Amerika op een locatie in leven gehouden om ze voor uitsterven te behoeden:
Erg inspirerend qua fotografie vond ik:
In het Stedelijk museum moest je je rugzakje in een kluisje doen:
Foto’s op ponskaarten. Ja dat is lang geleden, ponskaarten. Dat weet ik en dat deed me niks, maar de foto’s daarentegen die zwaar bewerkt waren (misschien kwam dat juist wel doordat ze op die ponskaarten waren afgedrukt) vond ik prachtig:
Golden Gate brug, net de replica in Lissabon gezien:
Hier begreep ik ook niks van, maar wel een leuk plaatje:
Monsanto:
Man bij het graf van zijn broer die aan overdosis PGB’s gestorven is door lozingen etc. van Monsanto:
Jan komt uit een bol waar een dame 30.000 gaatjes in heeft geprikt, precies op de plaats van de sterren aan de hemel, en door die gaatjes scheen een zwak licht. Het was inderdaad of je in het nachtelijk duister naar een sterrenhemel keek (To Infinity and Beyond):
In de koepel ging het over godsdienst. Als je al niet-gelovig was werd je het nu wel, erg effectief werd het fanatisme in beeld gebracht, alsook de hypocrisie:
De godsdienst die met de tijd mee gaat, tentoonstelling in de kelder van de koepel:
Laatste plaatje van de koepel: