HAKENKRUISEN
Alvorens toe te komen aan het absolute hoogtepunt van mijn Nepalreis nog even wat losse foto’s van opmerkelijke items.
De swastika, oftewel het hakenkruis, is een van de symbolen die in het Hindoeïsme en het Buddhisme worden gebruikt. Maar ook bij de Grieken en Romeinen, en zelfs bij de vikingen kom je ze tegen, lees ik in de Wikipedia. Bij ons is dit teken natuurlijk berucht geworden omdat Hitler het voor zijn nazistische ideeën misbruikte.
Het is in zijn Oosterse oorsprong een symbool voor het goddelijke systeem dat ten grondslag ligt aan de aardse werkelijkheid. Het staat voor de voortgang van het leven, de voortdurende reïncarnatie van de mens, en als brenger van geluk. Nou weet ik niet of dat voortdurend reïncarneren nou zoveel geluk brengt, maar het is in mijn optiek wel de enige kans om geluk te verwerven en uiteindelijk in het goddelijke op te gaan.
De krachten in de wereld moeten in evenwicht zijn, daarop is b.v. het yin-jang teken gebaseerd. Bij de swastika in Azië vind je dat evenwicht tussen vrouwelijke en mannelijke krachten, oftewel tussen negatieve (=ontvangende, dit is dus niet normatief bedoeld) en positieve (=scheppende, ook niet normatief bedoeld) krachten terug in het feit dat je vaak naar rechts en naar links draaiende swastika’s naast elkaar ziet. Soms zie je dat zelfs in één swastika verwerkt.
Bij Hitler is dat evenwicht er niet, die gebruikte alleen de rechtsdraaiende. Bovendien gaf hij het hele symbool éénachtste slag naar rechts en gebruikte hij de kleuren van het Duitse keizerrijk: zwart (de swastika), wit ( de cirkel er omheen) en rood (het veld daarachter). Hij ontwierp die wijzigingen zelf (dat wist ik trouwens niet, totdat ik over dit onderwerp iets ging opzoeken).
De foto’s zijn allemaal in Nepal gemaakt. De eerste, genomen in Bhaktapur, vind ik toch wel een beetje raar: dezelfde kleuren als Hitler gebruikte, maar alleen het rood en het zwart omgedraaid (rode swastika op zwart veld, i.p.v. andersom). Maar ook de draaiing zit er in. Verder foto’s van een verkiezingsaffiche (de verkiezingen in Nepal werden overigens uitgesteld toen wij er waren, hetgeen tot veel commotie leidde), een hoofddoekje, een tempeltje en een muur met swastika’s.
GROETJES
RENÉ
Ergens tijdens de Jomsomtrek genomen.
Filmset bij Pokhara.
Bij Sauraha.
Pashupatinath (Kathmandu).