EEN HÉLE DURE TANTE
Maar het is ook niet zomaar iemand natuurlijk, het is een dure met allure. Met alle égards werd zij vanochtend behandeld, twee man bewaking in uniform en nog wat interessante heren die in zwart kostuum eromheen cirkelden. Ze zit goed ingepakt en wordt door twee paar spierbundels een vrachtwagen ingetild die speciaal voor haar is ontworpen.
Inderdaad, het gaat hier niet om een mens. Het gaat om een GODIN, dus dat is andere koek. Het is Minerva die vanuit het Rembrandthuis een reis gaat maken. Het schilderij is gemaakt door de grootmeester zelf, die overigens niet bij het uitwuiven aanwezig was.
Waarnaartoe? Dat wisten de heren niet die haar uitgeleide deden. Maar achteraf bedacht ik dat ze dat natuurlijk helemaal niet mogen zeggen aan nieuwsgierige mannen die ze het hemd van de broek vragen. Ze wilden sowieso al niet meer met me praten toen ik zei dat ik om de hoek woonde en nooit in het museum kwam. Dat was trouwens niet waar, herstelde ik mezelf, toen ik er pas woonde ben ik wel degelijk naar binnen geweest om het huis van de schilder te bekijken. Maar ja, bij de interessante tentoonstellingen wordt ik tamelijk afgeschrikt door de lange rijen voor de ingang. Ik houd niet van in rijen staan.
Voor de geïnteresseerden heb ik even een stukje over Minerva uit de Wiki gekopiëerd:
Minerva was een belangrijke GODIN in het oude Rome. De naam van deze godin duidt haar aan als een echt Italische godheid. De invloed van de godsdienst van de Etrusken, die hun godin Menrva noemden, heeft zich echter reeds in zeer oude tijden bij de gebruiken, welke op haar verering betrekking hebben, krachtig doen gelden. Minerva of Menerva is een personificatie van de goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid van de menselijke geest. Daarnaast staat haar betekenis als de beschermster van de burchten van de steden, zoals de Sabijnen haar vereerden, en de opvatting van de Etrusken, die haar zowel beschouwden als de godin, die de bliksem neerslingert, als haar erkenden als de uitvindster van al wat nuttig en aangenaam is voor het menselijk leven. Vooral de uitvinding van de fluit werd haar door hen toegeschreven. Griekse invloed heeft zich daarenboven krachtig op de begrippen, die de Romeinen aan Minerva hechtten, doen gelden; zij is reeds vroeg vereenzelvigd met de Griekse Pallas Athena; ook zij is èn als een krijgshaftige èn als een vredelievende godin door de Romeinen vereerd. Deze laatste karaktertrek is evenwel langzamerhand geheel en al op de voorgrond getreden.
Bent u d’r nog?
groetjes
rené
Toen ik dit van dichtbij zag schrok ik toch wel even:
Die hond wist absoluut het verschil niet tussen potentiële schilderijrovers en gewone passanten. Het was maar goed dat hij stevig aan de lijn zat.
Goede reis!!