BONTJAS VAN DE ZELDZAME SNEEUWLYNX

Foto René Louman

De linker jas is gemaakt van sneeuwlynx-bont. Sinds de jacht op dit nog maar pas in Limburg gesignaleerde zeldzame dier is vrijgegeven ( hij veroorzaakte veel economische schade aan de daken van geparkeerde auto’s vanwege zijn vlijmscherpe nagels) is het een werkelijk zeer begerenswaardige bontsoort geworden. Helaas is hij erg duur vanwege het uitstervende karakter van deze diersoort. Men denkt al aan fokkerijen, hoewel het niet zeker is dat de dieren in gevangenschap dezelfde bontkwaliteit leveren als die in het wild.

U kunt het op de foto niet zien, maar ik zag aan de voorkant van de jas van die prachtige knopen van smient-snavels. Ze lenen zich erg voor handmatige bewerking, soms zijn het werkelijk zeer ingenieuze kunststukjes. Om het patina te behouden moeten de snaveltjes wel afgezaagd worden terwijl de diertjes nog leven, hetgeen helaas de nodige moeilijkheden oplevert bij het uit het landschap verwijderen van deze schadelijk dieren wat de knopen erg duur maakt.

De dame rechts draagt een bontjas die ik niet goed kan thuisbrengen. Als ik het wel heb ( maar hou me ten goede)  is het er een van dassenbont. Dat is ook een bontsoort die erg populair aan het worden is sinds de jacht op dassen is vrijgegeven. Het beperkte aanbod van deze diersoort is wel een punt van zorg. Men dacht ze ook uit Duitsland te kunnen importeren maar helaas heerst daar een verbod op het doodschieten van deze dieren. Van je buren moet je het maar hebben!!! Terwijl de economie toch echt wel een beetje stimulans kan gebruiken!!! Die Duitsers beseffen waarschijnlijk niet de ernst van de crisis waarin we ons bevinden.

De schoenen lijken me van zeehondenbont, al kan ik het niet helemaal goed zien. Sinds de zeehonden weer afgeschoten mogen worden vanwege de economische schade die ze aan de visstand berokkenen is dat in ieder geval een stuk goedkoper geworden. Dus het mes snijdt aan twee kanten, een win-win situatie dus.

De zadels lijken me gek genoeg van kunststof. Waarschijnlijk hebben de dames deze al lang en zijn ze er aan gewend geraakt. Maar ik ken mensen die zweren bij aalscholver-zadels. Dat klinkt misschien raar, want vogels hebben een vrij dunne huid, maar door een speciaal procedée van persing van het vel van 30 aalscholvers krijg je zadels waar je mee door blíjft fietsen, zo lekker. En sinds de jacht op die beesten is vrijgegeven is ook nog eens de visstand met 50% gestegen, wat op jaarbasis toch wel weer 50 miljoen euro’s oplevert. En dat élk jaar!! Weer een mooi voorbeeld van een win-win situatie.

Nee, wij komen deze crisis wel door, als ze tenminste niet zo moeilijk doen daar in Brussel.

groetjes

rené